login »
15 september 2021

Online congres Uitbuitingsproblematiek

Veel mensen met een psychische, verstandelijke of sociale kwetsbaarheid lopen het risico op uitbuiting. Niet zelden worden ze voor het karretje van anderen gespannen. Maar hoe help je iemand om zich aan een uitbuitingsrelatie te ontworstelen?

Aanleiding congres

In de hulpverlening en het onderwijs kom je met regelmaat (jonge) mensen tegen die een verhoogd risico lopen dat anderen op de één of andere manier misbruik van ze maken. Niet zelden worden mensen met bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking, armoedeproblemen, een verslaving, psychische- of opvoedingsproblemen voor het karretje van anderen gespannen.

Om drugs te dealen. Als “katvanger” op wiens naam telefoonrekeningen en abonnementen worden afgesloten die nooit betaald worden. Als pion van radicale organisaties. Financiële uitbuiting (soms ook door professionals) komt eveneens voor, net als seksuele uitbuiting. Deze mensen zijn onder andere kwetsbaar omdat ze het geld vaak hard nodig hebben, erbij willen horen, voor vol aangezien willen worden en net als alle andere mensen erkenning en vriendschap willen ervaren.

Wat leer je

  • Omgaan met mechanismen die jonge mensen kwetsbaar maakt voor financiële, criminele en radicaal politieke uitbuiting
  • Afstemming van hulpverlening op behoeften en belangen van slachtoffers van seksuele uitbuiting en mensenhandel
  • Neurobiologische factoren gericht op jeugdige beïnvloedbaarheid en implicaties voor de praktijk
  • Preventie, signalering en begeleiding van criminele uitbuiting van (jonge) mensen met een LVB
  • Hulpverlening aan jongeren die in handen zijn gevallen van radicale groepen (religieus, maar ook extreem-rechts of andere politiek-idiologische groepen)
  • Preventief handelen om jongeren te behoeden voor criminele, seksuele en politiek-ideologische uitbuiting vanuit weerbaarheid en resistance to crime
  • De rol van internet en sociale media in de criminele, seksuele en radicaal-politieke uitbuiting van jongeren en hoe hier adequaat mee om te gaan

Dit online congres start op 15 september 2021 en is te bekijken t/m 14 oktober 2021

Links