login »
28 januari 2016

Nieuwe toolkit helpt bij aanpak radicalisering

Een toolkit en een database met evaluatieresultaten kunnen professionals helpen om effectieve interventies tegen radicalisering te selecteren en te evalueren. Beide zijn ontwikkeld door het Europese project IMPACT Europe, zo is te lezen in een artikel op Platform Secondant.

IMPACT Europe

IMPACT Europe is gestart in 2014 en eindigt in 2017. Het doel van het project is om kennis op te bouwen over de aanpak van gewelddadige radicalisering. Welke programma’s of interventies zijn effectief in het voorkomen daarvan?

Het consortium van IMPACT Europe bestaat uit 14 Europese partners. Daaronder onderzoeksinstituten TNO en Verwey-Jonker Instituut, maar ook de Universiteit van Milaan en het Poolse softwarebedrijf ITTI. De leiding van het consortium is in handen van het Engelse onderzoeksinstituut RAND Europe.

Pilots Noord-Holland en Amsterdam

Een bijzondere rol is weggelegd voor vier partners die eindgebruikers zijn van de uiteindelijke resultaten. Dat zijn de nationale politie, eenheid Noord-Holland; het Engelse Radical Middle Way; Cultures Interactive (Duitsland); en Sorø Kommune uit Denemarken.
Dit jaar draait een pilot waarin de politie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam met veiligheidspartners de toolkit en database testen. In deze pilot participeren de Veiligheidshuizen Kennemerland en Noord-Holland Noord.

Links