login »
21 februari 2017

Meer incidenten met verwarde personen

Het aantal meldingen over verwarde personen blijft fors stijgen en de incidenten worden ernstiger. Zo steeg het aantal meldingen dat de politie kreeg met 14% naar zo’n 75.000 in 2016.

De voorzitter van het schakelteam voor verwarde personen, Onno Hoes, vertelt in het Algemeen Dagblad dat de meldingen heel divers zijn. "Het kan gaan om een oudere vrouw die haar medicijnen is vergeten en naakt met een rollator langs de snelweg loopt, tot iemand die depressief is of een verstandelijke beperking heeft en met een mes zwaait in een supermarkt." Hoes wijt de stijging aan het groeiend aantal mensen dat langer zelfstandig thuis woont en de toenemende aandacht voor het probleem.

Speciale meldlijn

Het schakelteam, dat binnen een week advies uitbrengt aan minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), denkt dat een landelijk meldnummer voor burgers die zich zorgen maken over iemands geestelijke toestand uitkomst bieden. In plaats van de politie zou dan een speciale ambulance met gespecialiseerde verpleegkundigen op pad gaan.

Werkwijzer voor personen met verward gedrag

Eind januari is, in aanwezigheid van Onno Hoes, de Werkwijzer voor personen met verward gedrag gepresenteerd in Vught. In de werkwijzer beschrijven de gemeente Vught en de GGD Hart voor Brabant hun aanpak om zorg en veiligheid met elkaar te verbinden. Het CCV gaat het komend jaar aan de slag om deze werkwijzer landelijk uit te rollen.