Direct naar content

Welkom bij Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland

Contactinformatie

Wibautstraat 6 1091 GM Amsterdam020-5523272

Over ons

Het Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland is er voor het aanpakken van complexe problematiek op het snijvlak van veiligheid, zorg en welzijn. Dat doen we als mensen criminaliteit of overlast (dreigen te) plegen, en als er zorg, werk, huisvesting en opleiding nodig zijn om dat te voorkomen of doorbreken. Voor de inwoners, ondernemers en bezoekers van de stad en regio werken we zo aan een veiliger Amsterdam-Amstelland.

Wat doet een Zorg- en Veiligheidshuis?

We zijn een netwerk van formele en informele partners. In opdracht van de partners voeren we regie op personen, thema’s en de samenwerking binnen ons netwerk. Wij hebben inzicht in en overzicht op alle betrokken domeinen en delen onze expertise over het integraal aanpakken van complexe problematiek. We werken op basis van gelijkwaardigheid, vanuit de wetenschap dat geen van de partners het alleen kan. Ieder werkt vanuit zijn eigen expertise en kerntaak. Op basis van ons convenant mogen we relevante informatie met elkaar delen. We onderhouden en innoveren ons netwerk continue. Knelpunten die we tegenkomen in de praktijk lossen we op, vaak buiten de gebaande paden.

We doen mee waar nodig en ondersteunen als dat door partners gevraagd wordt. We werken zorgvuldig, transparant en verantwoorden onze inzet naar bestuur en maatschappij.

Video poster

Wat doet Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland?

Niet iedereen groeit op met dezelfde kansen en mogelijkheden. Bij het Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland vinden we dat iedereen het recht heeft om mee te doen in de samenleving, ook als dat tot nu toe niet is gelukt. Als netwerk van zorg- en veiligheidspartners werken we voor en met mensen die vanwege ernstige delicten met politie en justitie in aanraking komen. Of bij wie complexe problemen leiden tot geweld. Daarmee maken we Amsterdam-Amstelland veiliger voor alle inwoners.

De kracht van het netwerk
Regievoeren is de kern van ons werk. Regie is nodig omdat we de meest complexe problemen alleen samen duurzaam kunnen aanpakken. Samenwerken gaat niet vanzelf, het vraagt om het voortdurend onderhouden en aanjagen van ons netwerk. Partners werken vanuit hun eigen expertise en kerntaak en kunnen informatie met elkaar delen. We verbinden beleid en praktijk met elkaar. De kracht van het Actiecentrum zit in onze samenwerking als netwerk. Lopen we ergens tegenaan? Dan lossen we dat met elkaar op, ook als dat betekent dat we een oplossing buiten de gebaande paden moeten zoeken.

Regievoeren, expertise delen en innoveren
We begrenzen schadelijk gedrag en tegelijkertijd willen we nieuwe kansen bieden. We ondersteunen mensen om zelf weer de verantwoordelijkheid voor hun leven te nemen – wat de oorzaak ook is van hun gedrag. We voeren regie op personen die ernstige delicten blijven plegen of bijvoorbeeld op groepen jongeren die een wijk intimideren. We betrekken de mensen om wie het gaat én hun omgeving.

We richten ons ook op nieuwe vraagstukken op het snijvlak van veiligheid, zorg en welzijn. Denk aan wapenbezit onder jongeren of geweld waartoe zij online worden aangezet. We willen de ontwrichtende effecten van (drugs)criminaliteit op (jonge) mensen tegengaan. We willen voorkomen dat jongeren afglijden in de criminaliteit of slachtofferschap. Daarbij versterken we wat al werkt en ontwikkelen we nieuwe manieren om dit soort problemen aan te pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • de ROSA-aanpak voor slachtoffers van seksueel geweld;
  • het Operationeel Team Schoolveiligheid voor scholen die met ernstige veiligheidsproblemen te maken hebben;
  • het ADAMAS-netwerk van Credible Messengers die zijn geworteld in de wijken.

De activiteiten in het Actiecentrum Veiligheid en Zorg (AcVZ) zijn verbonden met (vooraf gedefinieerde) bestuurlijke prioriteiten. Dit houdt in dat deze activiteiten bijdragen aan “doen wat nodig is” ten behoeve van de doelstelling (meer veiligheid, minder overlast en criminaliteit en minder recidive). De bestuurlijke prioriteiten op het snijvlak van straf en zorg brengen direct focus met zich mee, waardoor de krachtige regie en de integrale, persoonsgerichte aanpak ook haalbaar en effectief kan zijn. Een van deze bestuurlijke prioriteiten is en blijft de Top600, inmiddels uitgebreid met 400 ‘jeugdige high potentials’.

Het Actiecentrum moet zodanig flexibel zijn (en met generieke functies zijn ingericht) dat er in de loop van de tijd ook nieuwe/andere bestuurlijke prioriteiten (bijvoorbeeld radicalisering) op een vergelijkbare wijze kunnen worden opgepakt.

Onze netwerkpartners

Ons Zorg- en Veiligheidshuis werkt samen met landelijke en regionale partners. Met elkaar maken we het verschil in de aanpak regionale problematiek.

01 11

Kennisknooppunt

Ontdek nieuws en publicaties op het gebied van veiligheid, sociaal domein en zorg. Alle berichten zijn door de Nederlandse Zorg- en Veiligheidshuizen gepubliceerd. Lees meer op de landelijke website.

Contact informatie

Wibautstraat 6 1091 GM Amsterdam020-5523272

Snel hulp nodig?
Maak je je ernstige zorgen om iemand die direct hulp nodig heeft? Bel dan:

De politie:
112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed).

Contactformulier