Direct naar content

Welkom bij Gelderland Zuid – Rivierenland

Contactinformatie

Pr. Beatrixlaan 25, 4001 AGTiel088-6062935

Over ons

Het Zorg en Veiligheidshuis Rivierenland is een samenwerkingsverband van zeven gemeenten (Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder Betuwe, Tiel, West Betuwe en Zaltbommel), het Openbaar Ministerie, politie en verschillende instellingen op het gebied van zorg, veiligheid, welzijn en wonen.

Een Zorg- en Veiligheidshuis is de plek voor samenwerking tussen zorg en veiligheid in de regio. We zijn een samenwerkingsverband dat ketenpartners verbindt. Er is veel kennis over samenwerking binnen complexe problematiek, een must om tot een doorbraak te komen. Dat is nodig om de veiligheid en leefbaarheid van onze regio te bevorderen.

Context en doelstelling Zorg- en Veiligheidshuis.

Een Zorg- en Veiligheidshuis is een regionale netwerksamenwerking. Het is geen zelfstandige entiteit, maar een door de wet aangewezen samenwerkingsverband dat zich richt op
complexe casuïstiek die niet door één deelnemer of domein alleen kan worden opgelost.

De samenwerking van de deelnemers is gericht op afstemming en coördinatie van de inzet van de wettelijke taken en bevoegdheden waarmee de deelnemers zijn belast en daaraan gerelateerde noodzakelijke werkzaamheden op het terrein van strafrechtelijke en bestuursrechtelijke handhaving alsmede begeleiding en zorg- en hulpverlening. Het doel hiervan is het voorkomen, verminderen en bestrijden van criminaliteit en ernstige overlast en het voorkomen en verminderen van onveilige situaties voor personen of binnen de regio (artikel 2.25 WGS en Landelijk Kader Zorg- en Veiligheidshuizen).

Video poster

Over het Zorg- en Veiligheidshuis Gelderland Zuid

Sinds 2006 is er een landelijk dekkend netwerk van Veiligheidshuizen. De Veiligheidshuizen ontwikkelden zich ieder op eigen wijze verder, afgestemd op de lokale behoefte. In 2009 ontstond het Veiligheidshuis Rivierenland, gehuisvest achter het kantongerecht in Tiel.

In 2013 werd een landelijk kader Veiligheidshuizen opgesteld om eenduidig richting te geven aan de doelstelling van de Veiligheidshuizen. Het doel hiervan was om te komen tot een uniforme taakstelling en positionering. Ook verschoven de financiën naar de (centrum)gemeenten. Voor de veiligheidsregio Gelderland-Zuid is Nijmegen de  centrumgemeente. Vanaf 2013 is hierdoor op strategisch en tactisch niveau een vaste samenwerking en aansturing ontstaan tussen ZVH Rivierenland en ZVH Rijk van Nijmegen. Er is sprake van één netwerkorganisatie (ZVH Gelderland-Zuid) met twee vestigingslocaties met een eigen management. Hiermee wordt geborgd dat de strategisch en tactisch niveau de insteek van vraagstukken zoveel mogelijk eenduidig is.

Het Veiligheidshuis verhuisde in 2017 naar haar huidige locatie aan de Pr. Beatrixlaan in Tiel. Begin 2019 is de naamgeving van het Veiligheidshuis veranderd naar Zorg- en Veiligheidshuis. Ook zijn naast strafrechtelijke partijen en gemeenten meerdere zorgpartijen als convenantpartner aangesloten.

Een regionaal Zorg- en Veiligheidshuis manifesteert zich op twee manieren, namelijk als:

  1. Een samenwerkingsverband van netwerkpartners;

Dit houdt in dat verschillende organisaties en instanties zoals politie, Openbaar Ministerie, reclassering, zorgverleners, verslavingszorg, en gemeenten gezamenlijk optrekken. Ze wisselen informatie uit, coördineren hun aanpak, en stellen gezamenlijke plannen op voor personen of gezinnen die problemen hebben op meerdere leefgebieden; Deze samenwerking zorgt ervoor dat men vanuit verschillende invalshoeken naar de problemen kijkt, wat leidt tot een bredere en effectievere aanpak.

  1. Een bureau dat de samenwerking ondersteunt:
  • Dit bureau fungeert als de organisatorische spil van het Zorg- en Veiligheidshuis. Het zorgt voor de dagelijkse coördinatie, communicatie en administratie die nodig zijn om de samenwerking tussen de netwerkpartners soepel te laten verlopen;
  • Het bureau organiseert casusoverleggen, zorgt voor de registratie en opvolging van afspraken, en ondersteunt bij het opstellen en uitvoeren van individuele plannen voor personen in het traject.

We ondersteunen onder andere professionals in casussen waar de reguliere hulpverlening niet toereikend is of vastloopt. We geven advies, zorgen voor de juiste informatie en gaan met professionals in gesprek over oplossingen. Mocht het nodig zijn dan leiden we casus door naar de partner die qua expertise het beste aansluit bij de casus. Alle partners hun eigen (wettelijke) verantwoordelijkheden. Soms zijn problemen zo complex, dat de regisseurs van het Zorg- en Veiligheidshuis de regie en coördinatie oppakken.

Het dagelijks bestuur is belegd bij het management van het Zorg- en Veiligheidshuis. Het management van beide locaties geeft (op aanwijzing van en onder verantwoordelijkheid van de Stuurgroep/BONZV) leiding aan de werkprocessen.

De operationele werkprocessen zijn per locatie (gedeeltelijk) verschillend. Wel vindt tussen beide locaties afstemming plaats over de werkprocessen. Huisvesting, beheer en financiën worden per locatie afzonderlijk geregeld. Voor de locatie Rivierenland is de gemeente Tiel de beheergemeente. Zij verzorgt de financiën, ICT en P-zaken. Op operationeel niveau is de organisatievorm per locatie verschillend. Zo zijn voor de locatie Rijk van Nijmegen de manager en de procesregisseurs van meet af aan in dienst van de gemeente Nijmegen. Voor de locatie Rivierenland zijn de procesregisseurs niet in dienst van de gemeente. Ook zijn er op operationeel niveau verschillen in de type casus overleggen die worden belegd (basistaken en plustaken).

Per 1 maart 2025 treedt de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) in werking. Op 4 december 2024 is het Besluit gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden gepubliceerd in het Staatsblad 2024, 380.

De WGS zorgt voor duidelijke afspraken over hoe gegevens gezamenlijk worden verwerkt, om te voorkomen dat informatie versnipperd raakt of dat er onduidelijkheid ontstaat over wat te doen. Tegelijkertijd worden er waarborgen ingesteld om ervoor te zorgen dat deze gegevensverwerking zorgvuldig en correct verloopt.

Als nadere uitwerking van de WGS worden ook het convenant en privacyprotocol van het ZVH bijgesteld. Verwachting is dat medio 2025 een nieuw landelijk format van deze documenten beschikbaar komt, die door ieder regionaal ZVH kan worden vertaald naar de eigen regio. Tot de vaststelling van een nieuw convenant en privacyprotocol gelden echter het actuele convenant en privacyprotocol van het ZVH Rivierenland (zie downloads)

Het bureau van het Zorg- en Veiligheidshuis heeft vier functies:

1. Procesregie bij complexe casuïstiek
2. Kennisknooppunt en vraagbaak voor domeinoverstijgende zorg- en veiligheidsproblematiek
3. Radar voor trends en ontwikkelingen op domeinoverstijgende zorg- en veiligheidsproblematiek
4. Netwerkregie op de samenwerking

De basistaak van het Zorg- en Veiligheidshuis is de gezamenlijke aanpak van complexe casuïstiek op basis van de WGS. Naast deze werkzaamheden kan het bureau van het Zorg- en Veiligheidshuis ook andere taken uitvoeren, zogeheten plustaken. Die kunnen voortkomen uit landelijke beleidsimpulsen of een (wettelijke) taak van een partner. Voorbeelden zijn de persoonsgerichte aanpak op radicalisering en de gemeentelijke taak van re-integratie van ex-gedetineerden,

Het BONZV kan besluiten om een plustaak aan het Zorg- en Veiligheidshuis toe te voegen. De betrokken partners zorgen voor voldoende financiering, het juiste juridische kader en andere relevante voorwaarden om dit effectief te organiseren. Hoewel de Stuurgroep kan besluiten om een plustaak onder te brengen bij het bureau van het Zorg- en Veiligheidshuis, vindt de uitvoering van die taak plaats onder verantwoordelijkheid van de partner(s) die de betreffende taak. Plustaken vallen dan ook niet onder de WGS.

Een casus wordt aangemeld als er sprake is van problemen:
• Bij betrokkene, of in de gezinssituatie waarin betrokkene verkeert indien die problemen voor betrokkene relevant zijn;
• Op meerdere leefgebieden waarin sprake is van criminogene factoren;
• Die leiden, hebben geleid, of, gelet op duidelijke en objectieve aanwijzingen daarvoor, zonder interventie zouden gaan leiden tot het veroorzaken door betrokkene van ernstige overlast, criminaliteit, of onveilige situaties voor personen of binnen een gebied en;
• Waarvoor samenwerking tussen deelnemers van het Zorg- en Veiligheidshuis uit meerdere domeinen noodzakelijk is om te komen tot een effectief plan van aanpak om deze problemen te voorkomen, verminderen of bestrijden.

Binnen deze criteria kunnen de Zorg- en Veiligheidshuizen aanvullende criteria opstellen. Bijvoorbeeld op basis van de regionale agenda en prioritering door de partners.

De WGS geeft onderstaande criteria (ter beoordeling) voor het aanmelden van een casus bij het Zorg en Veiligheidshuis.
1. De veiligheid van betrokkenen, omgeving of maatschappij is in het geding.
2. Er zijn zorgen op meerdere leefgebieden.
3. Zonder ingrijpen bestaat er een veiligheidsrisico.
4. Er is een domein overstijgende aanpak nodig.

De wet wijst de ‘deelnemers’ aan het Zorg- en Veiligheidshuis aan.  Vaste wettelijke partners zijn volgens de WGS:

De Overheidsdeelnemers: de Raad voor de Kinderbescherming, Dienst Justitiële Inrichtingen, politie, Openbaar Ministerie, burgemeester, college van burgemeester en wethouders en de gemeentelijke gezondheidsdienst.

Deze overheidsdeelnemers zijn volgens de WGS ook gezamenlijk verwerkingsverantwoordelijk. Dit omdat het samenwerkingsverband gericht is op het behartigen van een belangrijke algemeen publiek belang.

De Private deelnemers: Reclassering, Veilig Thuis, Gecertificeerde Instellingen, geestelijke gezondheidszorg en instellingen die in opdracht van het college van B&W de toeleidingstaken uitvoert in het sociaal domein.

Daarnaast zijn er incidentele deelnemers, zoals woningcorporaties, zorgkantoren, verstandelijke gehandicaptenzorg en scholen. Deze deelnemers voldoen bij incidentele deelname aan de wettelijke geheimhoudingsplicht.

Het Zorg- en Veiligheidshuis gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Onder persoonsgegevens verstaan we de informatie die herleidbaar is tot een natuurlijk persoon, bijvoorbeeld een naam, een huisadres of een e-mailadres.
De bescherming van deze gegevens is geregeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze Verordening helpt de privacy van burgers te beschermen. Er zijn ook bijzondere wetten die de bescherming van persoonsgegevens bij bijvoorbeeld de politie en justitie regelen.

Wij verzamelen de melding die over jou wordt gedaan bij ons. Een melding is een beschrijving van wat er aan de hand is met je en welke problemen er bij jou lijken te spelen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om problemen met politie en justitie, schulden, verslaving, psychiatrie, huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Omdat dit vaak bijzondere en gevoelige gegevens betreffen, verzamelen wij die alleen als dit noodzakelijk is om je te kunnen helpen met deze problemen. Alle ketenpartners die samenwerken binnen het Zorg- en Veiligheidshuis verwerken die gegevens op basis van hun eigen wettelijke- of publieke taak.

Zo’n melding kan bijvoorbeeld gedaan worden door het Openbaar Ministerie omdat de politie je aan heeft gehouden voor een strafbaar feit. Ook hulpverleners die zich zorgen maken over je en weten dat je contact hebt gehad met de politie, kunnen een melding bij ons doen.

Ook vragen wij de relevante ketenpartners of zij jou kennen als er een melding over jou bij ons is binnengekomen. Zij vertellen ons dan kort of zij jou al kennen en wat er volgens hen bij jou aan de hand is.

Deze informatie hebben wij nodig om een goed beeld te krijgen van jouw situatie. Op basis van al deze informatie kunnen wij beslissen of jouw casus wordt behandeld in het Zorg- en Veiligheidshuis en samen met de relevante ketenpartners een plan van aanpak maken om je met je problemen te kunnen helpen.

Naast de melding, verzamelen wij verder in elk geval ook nog jouw:

Naam
Adres
Geboortedatum
Burgerservicenummer
Deze gegevens zijn nodig om een persoonlijk dossier voor je aan te kunnen maken. Wij weten zo zeker dat we over de juiste persoon een dossier aanmaken.

Als wij uw persoonsgegevens verwerken krijgt u hierover een (notificatie)brief van ons, tenzij er op dat moment een zwaarwegend argument is om dit niet te doen (bijvoorbeeld vanwege een gevaarsrisico voor u of een ander).

Bewaartermijn persoonsgegevens
Uw persoonsgegevens worden zorgvuldig behandeld, beveiligd en slechts gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn aangereikt. Het Zorg- en Veiligheidshuis zorgt voor passende beveiliging van uw persoonsgegevens die het onder zich heeft, in lijn met de daarvoor geldende wettelijke eisen en richtlijnen. Alleen voor zover noodzakelijk worden deze gegevens vastgelegd in ons informatiesysteem. Het Zorg- en Veiligheidshuis bewaart uw persoonsgegevens die het verwerkt niet langer dan noodzakelijk is voor het doel van de gegevensverwerking dan wel op grond van toepasselijke wetgeving is vereist (maximaal vijf jaar na eerste verwerking).

Uw rechten, klachten, bezwaar
Vanuit de wet heb je verschillende rechten. Zo heeft u recht op:
• Uitleg over welke persoonsgegevens we van jou hebben en wat we daarmee doen
• Inzage in de persoonsgegevens die we hebben vastgelegd
• Het laten corrigeren van fouten
• Het laten verwijderen van verouderde persoonsgegevens
• Een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens tegen onze verwerking van jouw persoonsgegevens

Onze netwerkpartners

Ons Zorg- en Veiligheidshuis werkt samen met landelijke en regionale partners. Met elkaar maken we het verschil in de aanpak regionale problematiek.

01 15

Kennisknooppunt

Ontdek nieuws en publicaties op het gebied van veiligheid, sociaal domein en zorg. Alle berichten zijn door de Nederlandse Zorg- en Veiligheidshuizen gepubliceerd. Lees meer op de landelijke website.

Contact informatie

Pr. Beatrixlaan 25, 4001 AGTiel088-6062935

Snel hulp nodig?
Maak je je ernstige zorgen om iemand die direct hulp nodig heeft? Bel dan:

De politie:
112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed).

Contactformulier

Verandering in de gegevensverwerking.

Inwerkingtreding WGS per 1 maart 2025

Op 1 maart 2025 is de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) ingegaan. Deze wet regelt onder andere hoe Zorg- en Veiligheidshuizen persoonsgegevens verwerken. Ook het bijbehorende Besluit gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (BGS) trad op die datum in werking.
Het Algemeen Convenant en de Regelingen Gegevensverwerking van Zorg- en Veiligheidshuis Gelderland-Zuid zijn nog niet aangepast aan de nieuwe wetgeving. Toch werkt Zorg- en Veiligheidshuis Rivierenland al volgens de WGS en het BGS. Meer hierover lees je in onze Privacyverklaring (zie downloads). Waar het convenant of de regelingen afwijken, gelden de regels uit de WGS en het BGS.

Contactpunt AVG-verzoeken.

Uiteraard kunt u eerst contact met ons Zorg en Veiligheidshuis zoeken als u vragen heeft n.a.v. de kennisgevingsbrief, of als u andere vragen heeft.

De Burgemeester van Zaltbommel fungeert bij AVG-verzoeken als contactpunt voor het Zorg- en Veiligheidshuis Rivierenland. U kunt uw AVG-verzoek voor het Zorg- en Veiligheidshuis Rivierenland sturen naar: veiligheidshuis.rivierenland@tiel.nl.

Voor het indienen van een AVG verzoek, verwijzen wij u ook naar de mogelijkheid via uw gemeentelijke website. U kunt hier inloggen met uw DIGI-D, waardoor er naast uw AVG verzoek, ook direct een bevestiging is van de juiste identificatie. Dit is noodzakelijk om uw verzoek in behandeling te nemen. Anders zullen we u later uitnodigen voor legitimatie op ons Zorg en Veiligheidshuis.

Burgermeester Bakermans, Zaltbommel

p/a Zorg en Veiligheidshuis Rivierenland

Contactgegevens coördinerend Functionaris Gegevensbescherming.

Elk Zorg- en Veiligheidshuis heeft een coördinerend Functionaris Gegevensbescherming. Deze draagt zorg voor het uitvoeren van privacy audits en de taken uit artikel 39 AVG.

Mevrouw Horvest, BWB

p/a Zorg en Veiligheidshuis Rivierenland