Welkom bij Baronie Breda
Contactinformatie
Claudius Prinsenlaan 10 4811 DJBreda076-5298200zorgenveiligheidshuisbaronie@breda.nlOver ons
Zorg- en Veiligheidshuis Baronie Breda is een netwerksamenwerking tussen de verschillende ketens straf (politie en justitie), zorg (organisaties zorg en welzijn) en bestuur (gemeenten). De samenwerking richt zich op de aanpak van complexe problematiek. Specialisten bieden ondersteuning in casussen waar professionals binnen de reguliere ‘eigen’ keten niet voldoende tot een duurzame en doeltreffende oplossing komen. Er is intensieve samenwerking nodig tussen de verschillende ketens straf, zorg en bestuur.
Wat doet een Zorg- en Veiligheidshuis?
Het Zorg- en Veiligheidshuis Baronie Breda is een netwerksamenwerking tussen straf-, zorg- en gemeentelijke partners. Het doel van de samenwerking is het terugdringen van overlast, huiselijk geweld en criminaliteit. De focus in de samenwerking ligt op complexe veiligheidscasuïstiek. De partners signaleren ketenoverstijgende problemen, bedenken oplossingen en voeren die samen uit. Werkprocessen worden op elkaar afgestemd, zodat strafrecht en zorg elkaar aanvullen. Ingezet wordt op gedragsverandering, recidivevermindering en verbetering van de kwaliteit van leven van de delinquent. Het Zorg- en Veiligheidshuis Baronie Breda gaat dadergericht, gebiedsgericht en probleemgericht te werk.
Regionale Zorgcoördinator Mensenhandel
Mensenhandel is uitbuiting van mensen. Het gaat om het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, met gebruik van dwang (in brede zin) met het doel die persoon uit te buiten.
Mensenhandel kent verschillende vormen, en kan onder deze categorieën worden onderverdeeld: seksuele uitbuiting, (overige) arbeidsuitbuiting en gedwongen dienstverlening, criminele uitbuiting en gedwongen bedelarij, en gedwongen orgaanverwijdering.
De zorgcoördinator heeft kennis en expertise omtrent mensenhandel en is zichtbaar en bereikbaar voor professionals van organisaties, instellingen en gemeenten. De zorgcoördinator heeft een informatie- en adviesfunctie voor deze professionals. De zorgcoördinator werkt vanuit het Zorg- en Veiligheidshuis in samenwerking met de keten, en legt verbinding tussen zorg en veiligheid om te komen tot een integrale aanpak. De zorgcoördinator kan daarbij de juiste partners inschakelen en de zorgroute coördineren.
De zorgcoördinator werkt voor de gemeenten in het district de Baronie en geeft informatie en advies als je te maken hebt met een (mogelijk) slachtoffer van mensenhandel. Het kan hier gaan om meerderjarigen, minderjarigen, mannen, vrouwen en transgenders, die gedwongen in de prostitutie werken, uitgebuit worden in een arbeidssituatie of gedwongen worden tot het uitvoeren van criminele activiteiten.
Daarnaast werkt de zorgcoördinator aan het in kaart brengen en waar nodig verder ontwikkelen van een zorgstructuur voor het bieden van begeleiding aan slachtoffers van mensenhandel.
De zorgcoördinator bouwt een netwerk en onderhoudt deze om de hulp en ondersteuning in de regio te optimaliseren en maakt deel uit van een landelijk netwerk mensenhandel. Ook het registreren van slachtoffers, het signaleren en analyseren van trends en ontwikkelingen rondom de problematiek, het adviseren van de gemeente, en oplossingen ondersteunen of implementeren in het aanbod in de regio is onderdeel van de taken.
Download de folder ‘Meldroute criminele uitbuiting‘. Voor vragen, advies, informatie of hulpvragen kun je contact opnemen met de zorgcoördinator: mensenhandel@breda.nl (06 – 134 883 80).
Kennisknooppunt
Ontdek nieuws en publicaties op het gebied van veiligheid, sociaal domein en zorg. Alle berichten zijn door de Nederlandse Zorg- en Veiligheidshuizen gepubliceerd. Lees meer op de landelijke website.
Contact informatie
Claudius Prinsenlaan 10 4811 DJBreda076-5298200zorgenveiligheidshuisbaronie@breda.nlSnel hulp nodig?
Maak je je ernstige zorgen om iemand die direct hulp nodig heeft? Bel dan:
De politie:
112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed).