Welkom bij Kennemerland
Contactinformatie
Koudenhorn 2 2011 JCHaarlem088-1680340zvh.kennemerland@om.nlOver ons
Een Zorg- en Veiligheidshuis is de plek voor samenwerking tussen zorg en veiligheid in de regio. We zijn een samenwerkingsverband dat ketenpartners verbindt. Er is veel kennis over samenwerking binnen complexe problematiek, een must om tot een doorbraak te komen. Dat is nodig om de veiligheid en leefbaarheid van onze regio te bevorderen. We ondersteunen onder andere professionals in casussen waar de reguliere hulpverlening niet toereikend is of vastloopt. We geven advies, zorgen voor de juiste informatie en gaan met professionals in gesprek over oplossingen. Mocht het nodig zijn dan leiden we casus door naar de partner die qua expertise het beste aansluit bij de casus. Alle partners hun eigen (wettelijke) verantwoordelijkheden. Soms zijn problemen zo complex, dat de regisseurs van het Zorg- en Veiligheidshuis de regie en coördinatie oppakken.
Aanmelden casus
Elke ketenpartner heeft de mogelijkheid een casus in te brengen bij het Zorg & Veiligheidshuis Kennemerland. Via ons mailadres zvh.kennemerland@om.nl kan de casus op een gemakkelijke en veilige manier bij ons ingebracht worden. Als u contact met ons opneemt, ontvangt u van ons een aanmeldformulier. Hierin beschrijft u de casus, in welk kader u meldt, welke risico’s er spelen en het doel van uw aanmelding.
In een wekelijkse weegploeg bekijken de procesregisseurs met de justitiële partners of een aanmelding past binnen de doelstellingen van het Zorg & Veiligheidshuis.
Kerntaken
Het Zorg & Veiligheidshuis vervult een rol als spil in het netwerk rondom zorg en veiligheid: vanuit de opgebouwde inhoudelijke expertise, de kennis van zowel het zorg- als het veiligheidsdomein en de verbinding met veel partijen in de regio adviseert het Zorg & Veiligheidshuis partners zowel op casuïstiek als beleidsmatig niveau. Het Zorg & Veiligheidshuis brengt professionals en organisaties met elkaar in contact en legt verbindingen.
Het Zorg & Veiligheidshuis richt zich op alle bestaande overtreders van de wet en op individuen of groepen met groot risico op afglijden richting crimineel en ernstig overlastgevend gedrag, waarbij geconstateerd is door de betrokken professionals dat inzet vanuit verschillende domeinen nodig is.
Het Zorg & Veiligheidshuis draagt op verzoek van een aanmeldende partij bij aan de samenwerking door op casusniveau partijen bijeen te brengen in een individueel casusoverleg en zorg te dragen voor een gezamenlijk interventieplan van alle bij de persoon betrokken partners uit justitieel-, zorg- en sociaaldomein. Het Zorg & Veiligheidshuis speelt een rol in de monitoring en is bevoegd partners aan te spreken op het nakomen van de gemaakte afspraken.
Sinds 2014 is het Regionaal Coördinatiepunt Nazorg ex-gedetineerden (RCN) formeel ondergebracht als extra taak bij het ZVH. Nazorg aan meerderjarige ex-gedetineerden is primair de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Hiervoor is een Bestuurlijk Akkoord afgesloten tussen gemeenten (VNG) en het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat medio 2019 hernieuwd is. De medewerkers van het RCN werken ten behoeve van de 8 gemeenten in Kennemerland. Alle meldingen over gedetineerden komen bij dit ene coördinatiepunt binnen in plaats van bij de afzonderlijke gemeenten.
Het Regionaal Coördinatiepunt maakt het mogelijk om kennis, expertise en activiteiten te bundelen, wat resulteert in een kwalitatieve en efficiëntere werkwijze. Voordeel van regionale coördinatie vanuit het ZVH is dat het ZVH beschikt over specifieke expertise en een relevant netwerk met justitiepartners als het gevangeniswezen, reclassering en Raad voor de Kinderbescherming. Dit vergemakkelijkt een constructieve samenwerking en goede afstemming van activiteiten. Doordat nazorg ex-gedetineerden vanuit één centraal punt wordt gecoördineerd, komt er tevens veel meer informatie beschikbaar over de omvang en aard van de problematiek van ex-gedetineerden uit de hele regio.
Het Zorg & Veiligheidshuis heeft een signalerende en adviserende functie: namens de samenwerkende partners adviseert het bestuurders en sleutelpartners over gesignaleerde knelpunten en doet aanbevelingen voor oplossingen.
Het Zorg & Veiligheidshuis verzorgt het voorzitterschap en de ondersteuning van het Integraal Informatie Overleg (I2O) waarin op basis van beschikbare informatie vanuit politie, gemeente, OM en Zorg & Veiligheidshuis signalen van radicalisering worden geduid en een integraal advies wordt gegeven aan de driehoeken over een eventuele aanpak. Op aangeven van de lokale driehoek worden daarnaast individuele casusoverleggen georganiseerd met alle direct betrokkenen.
Kennisknooppunt
Ontdek nieuws en publicaties op het gebied van veiligheid, sociaal domein en zorg. Alle berichten zijn door de Nederlandse Zorg- en Veiligheidshuizen gepubliceerd. Lees meer op de landelijke website.
Contact informatie
Koudenhorn 2 2011 JCHaarlem088-1680340zvh.kennemerland@om.nlSnel hulp nodig?
Maak je je ernstige zorgen om iemand die direct hulp nodig heeft? Bel dan:
De politie:
112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed).