login »
16 maart 2021

Secondant: ‘Leer de structuren lezen van criminele families’

Bij de aanpak van criminele families moet je het frame breder te trekken dan het strafrecht, zegt Hans Moors in tijdschrift Secondant. Combineer veiligheid en zorg en investeer in lange, systeemgerichte aanpakken.

Criminele families

In een criminele familie zijn familieleden actief betrokken bij georganiseerde vormen van criminaliteit. De kinderen groeien dikwijls op in een criminele cultuur, waarin het doodnormaal is om geconfronteerd te worden met geweld of afwezige ouders, vanwege een gevangenisstraf of een afrekening. Vrouwen zijn net zo crimineel actief als de mannelijke familieleden, maar met andere activiteiten. Denk aan stiekem opslaan van geld of criminele handelswaar.

Aanpak van criminele families

Een voorbeeld van een goede Nederlandse aanpak van criminele families die onderzoeker Hans Moors onderzocht, speelt zich af in een middelgrote stad waarvan hij de naam niet noemt. Een cruciale factor voor het succes van deze aanpak is dat alle partijen vanuit het sociale en het veiligheidsdomein rond de tafel zitten. De ‘zachte’ kant, waaronder scholen, zorg en gezinscoaches, maar ook de ‘harde’ zoals het parket en politiemensen uit de wijk.

Samen optrekken

Iedereen aan tafel is zich bewust van wat in een dergelijk verband wel of niet kan. Gegevens uitwisselen, samen optrekken, strafrechtelijke onderzoeken combineren met interventies in het sociale domein. Voor de medewerkers is het vaak een caseload voor het leven. Voor de rest van hun carrière komen zij niet van deze gezinnen af, want ze zien de kinderen nu al de foute kant op gaan.

Links