login »
12 oktober 2022

Kamerbrief: ingroei en rekrutering van jongeren in de georganiseerde criminaliteit

Minister Yeşilgöz-Zegerius heeft de Tweede Kamer een onderzoeksdrieluik naar ingroei- en rekruteringsmechanismen van jongeren in de georganiseerde criminaliteit aangeboden.

BOTOC

Bureau Beke onderzocht voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, in het kader van het Breed Offensief Tegen Ondermijnende Criminaliteit (BOTOC), de ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen.

Minister Yeşilgöz-Zegerius: "Dit drieluik van Bureau Beke biedt waardevolle kennis over de wetenschappelijke achtergrond van de jonge aanwas problematiek en geeft een nuttig inzicht in de voortgang van de BOTOC-aanpakken."

Kenniskaart

Het onderzoek van Bureau Beke bestaat uit 3 onderdelen. Begin 2022 is een literatuurstudie gepubliceerd naar rekruteringsmechanismen in de georganiseerde criminaliteit. Daarna is een praktijkscan gemaakt van interventies die 8 gemeenten vanuit de BOTOC-aanpak hadden ingezet.

Het uiteindelijke doel van de praktijkscan was om te komen tot een kennisproduct. Dit kennisproduct was de derde en laatste fase van het onderzoek en is in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) gemaakt.

Samenhangend programma

Aan de hand van de hieruit voortgekomen kenniskaart en bijbehorend filmpje worden de 8 BOTOC-gemeenten in staat gesteld hun interventies en plannen verder te ontwikkelen en te optimaliseren. De kenniskaart kan daarnaast gebruikt worden door andere gemeenten bij het opstellen van een samenhangend programma en het kiezen van de juiste interventies.

Links