Welkom bij Gelderland Zuid – Rijk van Nijmegen
Contactinformatie
Mariƫnburg 30 6511 PS Nijmegen024-3299270secretariaatveiligheidshuis@nijmegen.nlOver ons
Het Zorg- en Veiligheidshuis Gelderland Zuid speelt een belangrijke rol in de samenwerking, afstemming en aansluiting van preventie, straf en nazorg. Daarmee draagt het bij aan het vergroten van de veiligheid, het terugdringen van de criminaliteitscijfers en het terugdringen van recidive. Het verzorgingsgebied bestrijkt 18 gemeenten. Aanleiding voor een aanpak van een persoon is vaak een strafbaar feit met raakvlakken naar andere terreinen, zoals huisvesting, verslaving, werk en inkomen. Medewerkers van de deelnemende organisaties werken onder Ć©Ć©n dak, waardoor de lijnen tussen de verschillende instanties kort zijn. De partners zijn op hetzelfde moment samen aan de slag met een casus. Bovendien wordt alle kennis op Ć©Ć©n plek verzameld. De aanpak van veelplegers, risicojongeren, overlast en huiselijk geweld vormt de kern van de activiteiten van het Zorg- en Veiligheidshuis.
Wat doet een Zorg- en Veiligheidshuis?
We ondersteunen onder andere professionals in casussen waar de reguliere hulpverlening niet toereikend is of vastloopt. We geven advies, zorgen voor de juiste informatie en gaan met professionals in gesprek over oplossingen. Mocht het nodig zijn dan leiden we casus door naar de partner die qua expertise het beste aansluit bij de casus. Alle partners hun eigen (wettelijke) verantwoordelijkheden. Soms zijn problemen zo complex, dat de regisseurs van het Zorg- en Veiligheidshuis de regie en coƶrdinatie oppakken.
Over het Zorg- en Veiligheidshuis Gelderland Zuid
Medio jaren negentig van de vorige eeuw zijn de eerste Veiligheidshuizen ontstaan. In eerste instantie ging het vooral om een samenwerking tussen justitiƫle partners (Justitie in de Buurt). Om de impact te vergroten werd de samenwerking op een aantal plaatsen verbreed naar de gemeenten en zorgen hulpverlening. Zo ontstonden de eerste veiligheidshuizen.
In 2013 vond een overgang plaats van regie van het OM naar gemeenten. Onder andere door de ingezette decentralisatiebeweging (waarbij gemeenten steeds meer verantwoordelijkheden kregen in het zorg- en veiligheidsdomein) door het ministerie van Justitie en Veiligheid het landelijk kader Veiligheidshuizen uitgebracht. Het doel hiervan was om te komen tot het vaststellen van gedeelde doelstellingen, uniforme taakstelling en positionering. Ook verschoven de financiƫn naar de (centrum)gemeenten. Voor de veiligheidsregio Gelderland-Zuid is dit centrumgemeente Nijmegen. Vanaf 2013 is hierdoor op strategisch en tactisch niveau een vaste samenwerking en aansturing ontstaan met de locatie Rijk van Nijmegen (Beuningen, Druten, Berg en Dal, Heumen, Nijmegen, West Maas en Waal en Wijchen). Hiermee wordt geborgd dat de strategisch en tactisch niveau de insteek van vraagstukken zoveel mogelijk eenduidig is.
De locaties Rijk van Nijmegen en Rivierenland vallen sindsdien onder het Veiligheidshuis Gelderland Zuid, waarbij sprake is van Ć©Ć©n netwerkorganisatie met twee vestigingslocaties met een eigen management. Begin 2019 is de naamgeving van het Veiligheidshuis veranderd naar Zorg- en Veiligheidshuis. Ook zijn naast strafrechtelijke partijen en gemeenten meerdere zorgpartijen als convenantpartner aangesloten.
Het dagelijks bestuur is belegd bij het management van het Zorg- en Veiligheidshuis. Het management van beide locaties geeft (op aanwijzing van en onder verantwoordelijkheid van de Stuurgroep/BONZV) leiding aan de werkprocessen.
De operationele werkprocessen zijn per locatie (gedeeltelijk) verschillend. Wel vindt tussen beide locaties afstemming plaats over de werkprocessen. Huisvesting, beheer en financiƫn worden per locatie afzonderlijk geregeld. Voor de locatie Rivierenland is de gemeente Tiel de beheergemeente. Zij verzorgt de financiƫn, ICT en P-zaken. Op operationeel niveau is de organisatievorm per locatie verschillend. Zo zijn voor de locatie Rijk van Nijmegen de manager en de procesregisseurs van meet af aan in dienst van de gemeente Nijmegen. Voor de locatie Rivierenland zijn de procesregisseurs niet in dienst van de gemeente. Ook zijn er op operationeel niveau verschillen in de type casus overleggen die worden belegd (basistaken en plustaken).
Het Zorg- en Veiligheidshuis Gelderland Zuid heeft de twee basistaken vertaald naar drie functies (Samenwerkingsconvenant, 2019). Te weten:
1. Het faciliteren en regisseren van casusoverleggen waar complexe casuĆÆstiek wordt besproken;
2. Het functioneren als expertisecentrum voor multidisciplinaire zorgen veiligheidsproblematiek en vraagbaak voor ketenpartners en professionals;
3. Het signaleren van relevante trends en ontwikkelingen en (strategisch) adviseren van bestuurders en kernpartners.
Het Zorg- en Veiligheidshuis Gelderland Zuid richt zich op mensen die te maken hebben met problemen die op meer dan Ć©Ć©n leefgebied spelen en (naar verwachting) leiden tot crimineel en/of overlastgevend gedrag of verder afglijden.
De problematiek wordt daarbij beĆÆnvloed door en heeft impact op het (gezins)systeem of de sociale leefomgeving (of het is te verwachten dat die impact er zal komen).
Alle ketenpartners uit het samenwerkingsconvenant kunnen van het aanmeldformulier gebruik maken. Na ontvangst van het aanmeldformulier zal de casus worden gescreend en wordt met een aantal ketenpartners besloten of de casus voldoet aan de criteria van de Top150 of Top X Plus.
Kennisknooppunt
Ontdek nieuws en publicaties op het gebied van veiligheid, sociaal domein en zorg. Alle berichten zijn door de Nederlandse Zorg- en Veiligheidshuizen gepubliceerd. Lees meer op de landelijke website.
Contact informatie
Mariƫnburg 30 6511 PS Nijmegen024-3299270secretariaatveiligheidshuis@nijmegen.nlSnel hulp nodig?
Maak je je ernstige zorgen om iemand die direct hulp nodig heeft? Bel dan:
De politie
112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed).
Spoedeisende zorg Jeugdbescherming Gelderland
0800-9955599 (24 uur per dag bereikbaar)
Veilig Thuis
0800-2000 (24 uur per dag bereikbaar)