Welkom bij Groningen
Contactinformatie
Hanzeplein 120 9713 GWGroningen050-3676229zvh@groningen.nlOver ons
Een Zorg- en Veiligheidshuis is de plek voor samenwerking tussen zorg en veiligheid in de regio. We zijn een samenwerkingsverband dat ketenpartners verbindt. Er is veel kennis over samenwerking binnen complexe problematiek, een must om tot een doorbraak te komen. Dat is nodig om de veiligheid en leefbaarheid van onze regio te bevorderen.
Wat doet een Zorg- en Veiligheidshuis?
We ondersteunen onder andere professionals in casussen waar de reguliere hulpverlening niet toereikend is of vastloopt. We geven advies, zorgen voor de juiste informatie en gaan met professionals in gesprek over oplossingen. Mocht het nodig zijn dan leiden we de casus door naar de partner die qua expertise het beste aansluit bij de casus. Alle partners hebben hun eigen (wettelijke) verantwoordelijkheden. Soms zijn problemen zo complex, dat de regisseurs van het Zorg- en Veiligheidshuis de regie en coördinatie oppakken.
Zorg- en Veiligheidshuis Groningen
Het Zorg- en Veiligheidshuis Groningen (ZVHG) is een regionaal samenwerkingsverband waar medewerkers van gemeenten, justitie en zorg samenwerken aan een veiliger samenleving. Sommige problemen van burgers zijn zo complex dat geen oplossing wordt bereikt in de reguliere processen van zorg en veiligheid. Er is dan regie en coördinatie nodig om tot een doorbraak te komen.
Aandachtsgebieden
Een persoonsgerichte aanpak (PGA) is een integrale, op de persoon en zijn (gezins)systeem toegesneden mix van bestuursrechtelijke, strafrechtelijke, zorg en overige interventies. De persoonsgerichte aanpak beoogt afglijden naar de criminaliteit en verslechtering van welzijn of teloorgang te voorkomen. De PGA voorziet in een eenduidige en systemische werkwijze in de hele provincie Groningen.
De instroom van casuïstiek kan vanuit alle partners plaatsvinden door een aanmelding bij ZVHG te doen.
Criteria voor de instroom in een persoonsgerichte aanpak zijn:
- ÂComplexe problematiek (meerdere leefgebieden)
- Sprake van gevaar voor de veiligheid van de hulpbehoevende en/of zijn omgeving
- Sprake van ernstige of chronische overlast voor de omgeving
- Stagnatie in de samenwerking tussen betrokkenen
- Problematiek overstijgt het werkterrein van de betrokken professionals
- Ingezette reguliere instrumenten leiden niet tot verbetering van de situatie
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg en het Zorg- en Veiligheidshuis ondersteunt hen bij de tijdige signalering en aanpak van jeugdgroepen en risicojeugd. Dit doen we door informatie te verzamelen, situaties te analyseren en een plan van aanpak te maken, samen met betrokken ketenpartners. Dit kan individueel, op groepsniveau of beide.
Integrale aanpak jeugdgroepen
Samen met de gemeenten en ketenpartners als politie, Openbaar Ministerie, sociale teams, leerplichtambtenaren, jeugd-BOA’s, HALT en de gecertificeerde instellingen jeugdbescherming en jeugdreclassering, voeren we een integrale aanpak uit bij problematische jeugdgroepen. Deze aanpak houdt in dat we gezamenlijk komen tot een beeld van de groep, de jongeren en de karakteristieken.
Daarna komen we gezamenlijk tot interventies op individueel en groepsniveau. Deze interventies kunnen bestaan uit inzet op gebied van zorg, veiligheid en justitie. Ook bestuurlijke maatregelen kunnen tot deze interventies behoren. Ouders en jongeren worden door huisbezoeken en gesprekken betrokken bij de aanpak.
Overleg jongeren
Het Zorg- en Veiligheidshuis is betrokken bij de overleggen over individuele jongeren die in een aantal wijken en gemeenten zijn opgezet. In deze jeugdoverleggen wordt aandacht gegeven aan jongeren die een vergrote kans lopen op crimineel afglijden, of jongeren die al op jonge leeftijd gezien worden door de politie.
Door snel te signaleren en laagdrempelig in te zetten hopen we verder afglijden te voorkomen. Ook bij deze aanpak worden ouders en jongeren betrokken door huisbezoeken en gesprekken.
Leerplicht
Het Zorg- en Veiligheidshuis ondersteunt gemeenten bij het uitvoeren van de leerplichtwet. Dat vergt een goede samenwerking tussen verschillende partijen. In onderling overleg proberen we samen met de leerplichtambtenaren, de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming Noord en het Openbaar Ministerie om bij het begin van schoolverzuim zo snel mogelijk de juiste route in te zetten. Ook willen we voorkomen dat jongeren na hun achttiende uit beeld raken, als er nog problemen zijn in hun ontwikkeling.
De samenwerking binnen het Zorg- en Veiligheidshuis Groningen is vastgelegd in een convenant, getekend door gemeenten en partners vanuit zorg en veiligheid. De stuurgroep ZVHG voert de strategische regie en bestaat uit vertegenwoordigers van de ketenpartners.
Het bestuur ZVHG bestaat uit de burgemeesters van de Groninger gemeenten en zorgt ervoor dat ZVHG over voldoende middelen beschikt om de taken uit te kunnen voeren. Dankzij deze netwerksamenwerking worden complexe problemen integraal aangepakt en beter beheersbaar. ZVHG maakt deel uit van een landelijk dekkend netwerk van Zorg- en Veiligheidshuizen.
Het Zorg- en Veiligheidshuis Groningen coördineert de voor-, door- en nazorg van ex-gedetineerden van de gemeenten Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde. Jaarlijks keren er ongeveer 700 gedetineerden terug naar één van deze gemeenten.
Om de (ex)gedetineerde burger zo goed mogelijk te laten terugkeren binnen de maatschappij werkt het Zorg- en Veiligheidshuis Groningen samen met de verschillende betrokken ketenpartners. Gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor een goede en veilige re-integratie.
Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen of huisvesten van een persoon onder dwang (in brede zin) met het doel die persoon uit te buiten. De (beoogde) uitbuiting is de kern van mensenhandel en bestaat uit verschillende categorieën:
- Seksuele uitbuiting
- Arbeidsuitbuiting
- Gedwongen orgaanverwijdering
- Criminele uitbuiting
Op basis van afstemming en de landelijke kaders en documentatie is een integrale aanpak van mensenhandel voor de provincie Groningen opgezet. Het doel van het project is het realiseren van een toekomstbestendige integrale aanpak rondom mensenhandel in de provincie Groningen.
De Levensloopaanpak is een zeer intensieve samenwerking tussen verschillende partners van het Zorg- & Veiligheidshuis, bedoeld voor mensen met onbegrepen gedrag en een hoog veiligheidsrisico. Voor hen is het nodig dat zorg langdurig betrokken blijft en dat er samenhang is tussen zorg en veiligheid. Het Zorg- en Veiligheidshuis Groningen (ZVHG) faciliteert en ondersteunt de samenwerking tussen de betrokken netwerkpartners. In Groningen wordt er gewerkt met een vast Levensloopteam. Dit team bestaat uit verschillende netwerkpartners, werkt outreachend en denkt in mogelijkheden.
De levensloopaanpak is voor mensen bij wie sprake is van:
- Een hoog veiligheidsrisico (18+)
- Psychische aandoening en/of een (licht) verstandelijke beperking en/of niet aangeboren hersenletsel
- Langdurige, terugkerende en moeilijk beheersbare (multi)problematiek
- Dat alle zorg- en justitiële routes zijn al geprobeerd (RM, IBS, ZM of CM of strafrechtelijke titel)
- Behoefte aan een structurerende behandeling, begeleiding en begrenzing; bij voorkeur ambulant.
- Een risico dat zonder een sluitend aanbod van ambulante zorg, passende ondersteuning en/of huisvesting een grotere kans is op herhaling van het gevaarlijke gedrag
Wil je een casus aanmelden of heb je een vraag? Neem contact op met het ZVHG via mail: levensloopaanpak@groningen.nl of  bel: 050-3676229. Meer weten over de Levensloopaanpak? Bezoek dan onze website: www.levensloopaanpak.nl.
Kennisknooppunt
Ontdek nieuws en publicaties op het gebied van veiligheid, sociaal domein en zorg. Alle berichten zijn door de Nederlandse Zorg- en Veiligheidshuizen gepubliceerd. Lees meer op de landelijke website.
Contact informatie
Hanzeplein 120 9713 GWGroningen050-3676229zvh@groningen.nlSnel hulp nodig?
Maak je je ernstige zorgen om iemand die direct hulp nodig heeft? Bel dan:
De politie:
112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed).