Over ons
Het Zorg- en Veiligheidshuis Noord-Limburg (ZVHNL) is een samenwerkingsverband van de gemeenten Venlo, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Beesel, Gennep, Bergen en Mook & Middelaar, het Openbaar Ministerie, politie en verschillende instellingen op het gebied van zorg, veiligheid, welzijn en wonen. Het bestuur wordt gevormd door de 8 gemeenten die ook opdrachtgever zijn.
Doel van het Zorg- en Veiligheidshuis
Het ZVH Noord-Limburg voert voor de 8 gemeenten, in samenwerking met de justitiële en zorginstellingen, in complexe situaties procesregie op het gebied veiligheid, sociaal domein en zorg. Doordat het ZVHNL alle specifieke expertises verenigt, kan het situaties rondom inwoners, die veel problemen hebben en veel problemen veroorzaken, snel en effectief stabiliseren en herstellen.
De casussen van het ZVHNL zijn altijd multicomplex en raken altijd het zorg- en veiligheidsdomein. Er zijn dus meerdere professionals uit beide domeinen bij betrokken. Als schakelpunt van informatie en expertise levert het ZVHNL een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en veiligheid binnen de gemeenten.
Taken
Het ZVHNL heeft drie taken: procesregie, informatieknooppunt, signaleren van trends en ontwikkelingen.
Procesregie
Door de decentralisaties in het sociaal domein (in 2015) zijn de gemeenten steeds meer in de positie gekomen dat zij zelf procesregie (1) en casusregie (2) kunnen uitvoeren en zijn gaan uitvoeren. De gemeenten hebben hun lokaal netwerk op orde en het Sociaal Domein en Veiligheid werken nauw samen, daar waar dit nodig is.
Casus aanmelden
U kunt als convenantpartner personen aanmelden bij het Zorg- en Veiligheidshuis Noord-Limburg. Dit kan middels ons aanmeldportaal.
De cliënt dient door de aanmelder op de hoogte te worden gebracht van de aanmelding bij het Zorg- en Veiligheidshuis. Als er zwaarwegende redenen zijn de cliënt niet te informeren, kan hierover worden overlegd. Het verzoek deze reden in het aanmeldformulier te noteren.
Wekelijks wordt onder voorzitterschap van de procesregisseur, samen met het Openbaar Ministerie, politie, reclassering en expertise vanuit de GGZ bepaald of de aangemelde casus aan de landelijke criteria zorg- en veiligheidshuizen voldoet en binnen de AVE3 valt.
Een casus dient aan criteria te voldoen:
- Er is sprake van problemen die op meer dan één leefgebied (multiproblem) spelen en (naar verwachting) kunnen leiden tot crimineel en/of overlastgevend gedrag of verder afglijden; en
- Samenwerking tussen meerdere ketens (minimaal dwang en drang) is nodig om tot een effectieve aanpak te komen; het is in de reguliere samenwerking tussen partners binnen één keten niet mogelijk om deze problematiek effectief aan te pakken; en
- De problematiek wordt beïnvloed door en heeft impact op het (gezins)systeem en/of de directe sociale leefomgeving (of wordt verwacht dat te gaan hebben); of
- Er is sprake van ernstige lokale of gebiedsgebonden veiligheidsproblematiek, die vraagt om een ketenoverstijgende aanpak.
Na ontvangst van uw aanmelding wordt deze verrijkt bij onze convenantpartners. De informatie die hieruit voortkomt wordt meegenomen in de weging. Dit kan leiden tot twee besluiten:
- De casus wordt niet in behandeling genomen voor procesregie. U ontvangt een terugverwijzing inclusief toelichting en advies.
- De casus wordt in behandeling genomen door het Zorg- en Veiligheidshuis. Er wordt een overleg georganiseerd met de betrokken ketenpartners.
U wordt na de weging van het besluit op de hoogte gesteld.
Ga naar het aanmeldportaal ZVH Noord-Limburg.
Aanmeldingen ontvangen voor donderdag 12.00 uur worden op dinsdag, na verrijking, gewogen.
Ga naar het aanmeldportaal PGAx Loket Noord- en Midden-Limburg.
AVE Noord-Limburg
In Limburg kijken de Zorg- en Veiligheidshuizen sterk naar meer verbinding en gezamenlijke ontwikkeling. Éen van de middelen om dit te bereiken is het hanteren van het AVE-model. Dit is een model dat op lokaal niveau aangepast en ingevuld dient te worden.
Handreiking
In deze handreiking wordt toegelicht wat het doel is van het AVE-model en wanneer opschalen of juist afschalen nodig is. Het doel van de AVE-aanpak is het voorkomen van escalatie van sociaal-maatschappelijke problemen voor gezinnen en huishoudens en het beperken en/of beëindigen van escalerende situaties.
Handvatten per fase
De 4 fasen van ondersteuning aan huishoudens en gezinnen worden toegelicht; van volledige eigen regie zonder specifieke problemen tot zeer omvangrijke en complexe problematiek, waarbij maatschappelijke onrust ontstaat en de situatie totaal escaleert.
Het AVE-model geeft per fase handvatten voor onder andere regievoering, samenwerking en het op- en afschalen van hulp en ondersteuning.
Downloads
Download de volledige handreiking AVE Noord-Limburg
Geheimhoudingsverklaring
Op deze pagina kunt u als ketenpartners onze geheimhoudingsverklaring digitaal ondertekenen.
Hiervoor dient u de volgende stappen te ondernemen
Stap 1
Download de geheimhoudingsverklaring.
Stap 2
Sla het document op (op uw eigen computer).
Stap 3
Open het opgeslagen document.
Stap 4
Vul het formulier in. Kies voor het invullen van het formulier voor de optie ‘Tekst toevoegen’ (in de bovenbalk van het formulier). Voor het ondertekenen van het formulier kan gebruik worden gemaakt van de optie ‘Tekenen’ (in de bovenbalk van het formulier).
Stap 5
Sla het document op (op uw eigen computer).
Stap 6
Stuur het formulier naar info@zvhnoord-limburg.nl.
Postadres
Postbus 6005
5960 AA Horst
Contact Team Arbeidsmigranten in een Kwetsbare positie (TAK)
Schoolstraat 4
5961 EH Horst
077-4779747
Snel hulp nodig?
Maak je je ernstige zorgen om iemand die direct hulp nodig heeft? Bel dan:
De politie:
112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed).