login »
13 september 2022

Verharding Amsterdamse jeugdcriminelen

Werden in 2019 nog 32 Amsterdamse jongeren verdacht van moord, doodslag of poging daartoe. In 2020 waren dat er al 83, een stijging van bijna 160%. AT5 sprak met Randell en James, credible messengers (rolmodellen) bij ADAMAS.

ADAMAS is een netwerk van onder andere psychologen, therapeuten en jongerenwerkers die hun eigen ervaring gebruiken om jongeren op het rechte pad te krijgen en houden.

Moeite met identificatie

"Uit eigen ervaring en de ervaring van de jongeren, kan ik zeggen dat ze vaak moeite hebben met identificatie. Dat begint op school: een leraar die niet op de hoogte is. Wij weten wél wat er speelt, waar ze vandaan komen", zegt Randell, die zich voornamelijk richt op jongeren in Zuidoost.

Ook James weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om een positief rolmodel te hebben. "Iemand die daadwerkelijk in je leven staat. En niet een medewerker waar je 1 keer per week een gesprek mee hebt, maar iemand die je echt in je leven betrekt en andersom."

Normalisering van wapens

Randell: "Vroeger als er steekpartijen waren, waren het messen uit de keukenla van je moeder. Tegenwoordig heb je machetes van 40 tot 60 centimeter lang. Als je dat in je lichaam krijgt is het wel wat anders dan een aardappelschilmesje."

Martin Nanninga, districtscoördinator jeugdcriminaliteit West bij de politie Amsterdam, ziet dat jongeren die voor het eerst in aanraking komen met de politie, dat vaker doen met een zwaar delict. De normalisering van wapens heeft hier volgens hem een grote rol in. Wapens zijn tegenwoordig makkelijker te vinden en kopen voor jongeren. "Vroeger had je het darkweb, het duurde 10 minuten voordat je überhaupt verbinding met het internet kon maken. Dan had je al geen zin meer. Nu pak je je telefoon, ga je naar bepaalde applicaties en websites, en binnen 10 minuten kun je een zwaar wapen hebben voor niet zo heel veel geld."

Zware drugscriminaliteit

Van alle jongeren in de stad loopt 6,5% het risico betrokken te raken bij zware drugscriminaliteit, blijkt uit onderzoek van overheidsorganisatie Zicht op Ondermijning.

Een gerichte aanpak is nu hard nodig, zeggen de experts. Want waar de georganiseerde misdaad vroeger in een aparte bubbel bleef, maken ze steeds vaker gebruik van kwetsbare jongeren. Dat komt voor een groot deel door de drugscriminaliteit, denkt onderzoeker Thimo van der Pol. "Daar zie je de laatste 2 decennia een cultuurverandering. Jonge kwetsbare jongens worden geronseld om hele heftige dingen te doen.

Vroegtijdig signaleren

Voor vroegtijdige signalering is het van belang dat partijen goed samenwerken. Toch blijken de obstakels groot, onder andere door privacy. Nanninga:"Het is een groot goed, maar werkt ons ook wel tegen. Soms is er tussen de organisaties ook onvoldoende vertrouwen. Dan is men bang dat een andere organisatie aan de haal gaat met hun informatie en dingen gaat doen waar niemand blij van wordt."

Integrale aanpak

Een andere zorg is dat het geld te gefragmenteerd wordt ingezet. "Er zijn altijd heel veel ideeën", aldus Van der Pol. "En dan gaat al dat geld daar naartoe, terwijl er echt een integrale aanpak moet zijn, want het is een groot probleem. Dus zet het nou in op een groot integraal plan in plaats van al die gefragmenteerde plannetjes die even helpen, maar dat op de lange termijn niet doen."

Bron: at5.nl