login »
16 mei 2022

Samenwerking essentieel voor succesvolle aanpak woonoverlast

Elke keer opnieuw blijkt dat samenwerking tussen veiligheidspartners en zorgpartners essentieel is voor een succesvolle aanpak van woonoverlast. Door de complexe problematiek van veel overlastgevers is het iedere keer weer maatwerk om tot een goed plan van aanpak te komen.

Verdiepingsbijeenkomst

Op donderdag 12 mei verzorgde CCV-adviseur Katja Steverink samen met Marcel Smit (stedelijk coördinator woonoverlast en woonzorg van de gemeente Eindhoven) 2 sessies over woonoverlast tijdens de verdiepingsbijeenkomst Zorg en Veiligheid in Schijndel. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door het Zorg- en Veiligheidshuis Brabant-Noordoost.

Beschikbare instrumenten

Met partners van verschillende organisaties, zoals gemeenten, politie, corporaties en professionals uit de zorg, werd stilgestaan bij de aanpak van woonoverlast. Ook werd uitgelegd welke instrumenten beschikbaar zijn en welke partners nodig zijn voor de aanpak. Marcel Smit nam de deelnemers stap voor stap mee in een casus over vervuiling en welke keuzes professionals dan moeten maken.

In gesprek met de deelnemers bleek opnieuw dat de samenwerking tussen veiligheidspartners en zorgpartners essentieel is voor een succesvolle aanpak. Door de complexe problematiek van veel overlastgevers is het iedere keer weer maatwerk om tot een goed plan van aanpak te komen.

Inzet van juridische middelen

Katja Steverink: “Het is erg prettig om met elkaar te sparren over de inzet van juridische middelen op het moment dat de overlast veroorzaakt wordt door onderliggende problematiek. Denk aan een gedragsaanwijzing door de burgemeester, waarin staat dat iemand hulpverlening moet accepteren. Daar zijn nog veel vragen over of dat effectief is en of dat altijd de juiste keuze is.”

Meer weten?

Mocht je vragen hebben over de aanpak van woonoverlast, bekijk dan de CCV-themasite over woonoverlast over neem contact op met CCV-adviseur Katja Steverink.