login »
04 september 2023

Gemeente moet verantwoordelijkheid nemen voor effectieve aanpak jeugdgroepen

“Het 7-stappenmodel helpt ons om preciezer te zijn in het uitwisselen van informatie. Hopelijk neemt het ook een stuk handelingsverlegenheid weg die bij partijen leeft.” Aan het woord is burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad.

Verharding en verjonging

Hamming was als lid van de begeleidingscommissie betrokken bij de herijking van het 7-stappenmodel, het werkproces voor de aanpak van problematische jeugdgroepen en groepsgedrag. Als burgemeester maakt hij zich zorgen over de verharding en verjonging die hij ziet onder risicojongeren. “Het zijn soms echt nog kinderen die betrokken zijn bij steekincidenten of gewapende overvallen."

Tijdige ondersteuning en hulp

"Als partners moeten we er in preventieve zin eerder bij zijn", stelt Hamming. "De uitdaging zit er onder andere in om dicht bij de jongeren te blijven, online én offline. We moeten zorgen voor een tijdige ondersteuning en hulp wanneer dat nodig is. En tegelijkertijd perspectief en alternatieven bieden bij negatief groepsgedrag. Dat kan allemaal niet zonder een effectieve en brede samenwerking. Die is van doorslaggevend belang voor het succes van de aanpak.”

Links