login »
05 januari 2023

Meer onderzoek nodig naar verharding jeugdcriminaliteit

Zware criminaliteit onder jongeren neemt de afgelopen jaren toe, maar gedegen onderzoek naar de achterliggende redenen is er niet. De Raad voor de Kinderbescherming, de politie, het OM en het Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (het CCV) willen meer overkoepelend onderzoek naar de redenen achter de verhardingstrend.

Uit een rondvraag van NU.nl langs verschillende organisaties die te maken hebben met jeugdcriminaliteit komen de nodige verklaringen naar voren. Politie en het Openbaar Ministerie (OM) zien bijvoorbeeld dat het de afgelopen jaren makkelijker is geworden om online aan messen en vuurwapens te komen. Ook het CCV herkent dat beeld.

Sociale status

Politie en justitie wijzen verder naar sociale status en reputatie als motivatie om bijvoorbeeld wapens te bezitten en te gebruiken. "Er zijn meer onderlinge bedreigingen, bijvoorbeeld op sociale media. Een verklaring kan zijn dat jongeren zich daartegen wapenen", legt een politiewoordvoerder uit.

Dat ziet de Raad voor de Kinderbescherming ook. Die organisatie geeft in strafzaken met minderjarigen advies aan de rechter over de straf die moet worden opgelegd. "Intimidatie, groepsdruk en angst nemen toe, zeker in kwetsbare wijken waar de jeugdcriminaliteit zich concentreert", zegt een woordvoerder.

Fouten in jeugdzorg

De Raad ziet verder ook dat er een hoop misgaat in hulpverleningstrajecten voor jongeren met een hoog risico om de criminaliteit in te gaan. Zo krijgen jongeren met een hoop problemen die voor de eerste keer in de fout gaan vaak niet op tijd de juiste hulp, waardoor ze makkelijker opnieuw het verkeerde pad opgaan.

Er zijn dus heel wat ervaringen uit de praktijk, maar momenteel worden deze nog niet op wetenschappelijke aan elkaar gekoppeld.

Bron: NU.nl