De minister van Justitie en Veiligheid, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport reageren in de Kamerbrief op het eindrapport op de parlementaire verkenning ‘Verward/onbegrepen gedrag en veiligheid’. De brief gaat onder andere in op voortzetting van de brede aanpak, de regierol van BZK en de Werkagenda.
Brede aanpak
- De randvoorwaarden op orde stellen voor wat er lokaal en regionaal nodig is, zoals een wettelijke titel voor zorgvuldige gegevensuitwisseling door middel van het Wetsvoorstel aanpak meervoudige problematiek in het sociaal domein (Wams).
- Het opzetten van een interdepartementale samenwerking onder regie van BZK, samen met ministeries, gemeenten, zorg- en veiligheidspartners, maatschappelijke organisaties en bedrijven.
- Versterking van regionale initiatieven zoals de meldpunten niet-zorgwekkend gedrag en triage en op onderdelen wordt landelijk de regie genomen om effectieve aanpakken verder uit te rollen.
- Er komt een Werkagenda gericht op een betere aansluiting van de forensische zorg en reguliere zorg voor de aanpak van een specifieke groep personen die verward/onbegrepen gedrag vertonen, een zorgbehoefte hebben en een hoog veiligheidsrisico met zich meebrengen.
Regie
- De minister van BZK fungeert tot 2025 als procesregisseur, gericht op versterking van de lokale aanpak.
- Versterking van de lokale aanpak door o.a. periodieke overlegtafels (ambtelijk en bestuurlijk) te organiseren om inzichten te verzamelen over versterking van de aanpak en waar nodig en mogelijk van maatregelen te voorzien.
- Verantwoordelijkheden blijven bij de afzonderlijke ministeries; BZK coördineert. Over de nadere invulling van de coördinatierol wordt de Kamer in de volgende voortgangsbrief geïnformeerd.
Werkagenda
- Gericht op betere aansluiting tussen forensische zorg en reguliere zorg, specifiek voor individuen met een hoog veiligheidsrisico.
- Maatregelen omvatten:
- Verbetering van samenwerking tussen zorgstelsels (forensische zorg, GGZ, verslavingszorg, gehandicaptenzorg en beschermd wonen)
- Risicotaxatie om duurzame zorgtrajecten te bevorderen
- Betere begeleiding bij de overgang van straf naar zorg en andersom
- Passend zorgaanbod voor mensen die langdurig klinisch verblijf met beveiliging nodig hebben
- Mogelijke introductie van een nieuwe wettelijke titel in het strafrecht voor betere afstemming tussen zorg en beveiliging.
Download
Download de volledige beleidsreactie op Rijksoverheid.nl.