De Nederlandse
Zorg- en Veiligheidshuizen
werken regionaal
Over ons Over ons
De Nederlandse Zorg- en Veiligheidshuizen zijn regionale samenwerkingsverbanden. We verbinden landelijke en regionale experts op het gebied van veiligheid, sociaal domein en zorg.
Complexe problematiek vraagt om een domeinoverstijgende aanpak om tot een doorbraak te komen. We voeren de regie bij problematiek op het snijvlak van zorg en veiligheid en we zijn een kennisknooppunt voor ketenpartners.
Aan de slag
Stap 1
Casus aanmelden
De casus wordt aangemeld door een convenantpartner. Het Zorg- en Veiligheidshuis beoordeelt of de casus past binnen een Zorg- en Veiligheidshuis.
De aanmelder krijgt advies om de casus binnen het eigen domein op te pakken.
Stap 2
Casus beoordelen
In een gesprek met ketenpartners beoordeelt het Zorg- en Veiligheidshuis de zwaarte van de casus. Een Zorg- en Veiligheidshuis voert procesregie als een casus voldoet aan vastgestelde criteria. Daaruit moet blijken dat er sprake is van meervoudige complexe problematiek met een veiligheidsrisico.
Stap 3
Procesregie voeren
Een Zorg- en Veiligheidshuis zorgt samen met betrokken ketenpartners voor een gedeelde beeldvorming over de casus. Er komt een plan van aanpak dat knelpunten oplost en de samenwerking tussen ketenpartners optimaliseert. Vanuit gezamenlijke afspraken kunnen ketenpartners verder werken om tot een doorbraak in de casus te komen. In dit proces bewaakt een Zorg- en Veiligheidshuis de voortgang en stuurt bij.
Stap 4
Afschalen
Bij het realiseren van een doorbraak komt er een moment dat de rol van het Zorg- en Veiligheidshuis niet meer nodig is. Dankzij het plan van aanpak kunnen de betrokken ketenpartners nu zelf verder. Het Zorg- en Veiligheidshuis draagt de casus over aan de casuscoördinator of -regisseur.
Complexe problematiek
verdeeld in thema’s
Alle Zorg- en Veiligheidshuizen werken op het gebied van veiligheid, sociaal domein en zorg. Een Zorg- en Veiligheidshuis adviseert, regisseert en coördineert regionaal om tot een doorbraak te komen bij complexe problemen. Elke regio heeft dezelfde basisdienstverlening bij problematiek binnen een aantal thema’s. Regionaal kan dit aantal uitgebreider zijn.
Achtergrond
In 2002 ontstond op initiatief van het Openbaar Ministerie in Tilburg het eerste Veiligheidshuis. Het doel: de bijdrage van het strafrecht vergroten bij het terugdringen van complexe veiligheidsproblematiek. In de afgelopen jaren zijn de Veiligheidshuizen doorgegroeid naar een samenwerkingsverband. Een samenwerking bij de aanpak van complexe problematiek op het gebied van veiligheid, sociaal domein en zorg.
In iedere regio is het Zorg- en Veiligheidshuis van meerwaarde. We zijn aanpakkers. We zien waar het vastloopt, waar de gaten vallen in de ketens en we stimuleren de samenwerking tussen professionals. Complexe problematiek wordt door procesregie van het Zorg- en Veiligheidshuis beheersbaar gemaakt. Dat vraagt maatwerk en monitoring in overleg met alle betrokken partners.
Van Veiligheidshuizen naar Zorg- en Veiligheidshuizen:
- 2002: het eerste Veiligheidshuis in Tilburg ontstond.
- In december 2009 is er een landelijk dekkend netwerk van ‘Veiligheidshuizen’ gerealiseerd.
- In 2013 is het beheer van de Veiligheidshuizen vanuit het OM overgedragen aan de gemeenten.
- De laatste jaren zijn alle Veiligheidshuizen in Nederland omgevormd naar Zorg- en Veiligheidshuizen.
- In 2024 is het nieuwe landelijk kader gepubliceerd.
Organisatie
De Nederlandse Zorg- en Veiligheidshuizen zijn een samenwerkingsverband. De Landelijke Vereniging van Managers (LVMZV) coördineert landelijke beslissingen.
In Nederland zijn er 31 Zorg- en Veiligheidshuizen. Ook op de eilanden Aruba, Bonaire en Curacao is een Zorg- en Veiligheidshuis gevestigd. Elke regio werkt samen met landelijke en regionale partners. Het doel is altijd een veiligere samenleving creëren door escalatie te voorkomen. Ontdek het Zorg- en Veiligheidshuis in jouw regio.