Direct naar content

Na de arrestatie – Nieuwe aflevering van de podcastserie Geboeid

5 december 2023Nieuws

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een nieuwe aflevering van de podcastserie ‘Geboeid’ online gezet. Deze keer neem het CCV de luisteraars mee naar de situatie waarin een jongere wordt aangehouden.

“Je bent bij deze aangehouden voor straatroof en afpersing.” Denzell werd rond 06.00 uur van zijn bed gelicht. Wat gebeurt er nadat een jongere wordt opgepakt? Jongeren en professionals delen in dit vierde deel van de podcast hun kennis en ervaring en leggen uit hoe het strafrecht werkt.

Wanneer een jongere wordt aangehouden volgt een vaste procedure die begint op het politiebureau. “Vaak zeggen jongeren dat ze eenzaam zijn in de politiecel. En dat vinden ze wel eng,” vertelt Monique de With, wijkagent in Utrecht Overvecht.

Wat doen de politie, en de Raad voor de Kinderbescherming? Wie bepaalt de strafmaat en hoe probeert een jeugdreclasseerder deze jongeren weer op het rechte pad te helpen? Wat zegt de wetenschap over wat effectief is in jeugdreclassering? En wat vinden de jongeren en de professionals daarvan? Gerald Batterink van de Raad voor de Kinderbescherming: “Wanneer een probleem in zestien jaar is ontstaan, ga je dat niet in zestien maanden oplossen.”

Regelmatig hoor je in Nederland een roep om strenger straffen. Hoe gaan we daarmee om in Nederland? We staan hoog op de Europese lijst als het gaat om vrijheidsbenemende maatregelen (jeugdgevangenis). Terwijl we uit onderzoek weten dat de effecten slecht of zelfs negatief zijn.

Wat is er bekend vanuit de wetenschap? Wat werkt voor jongeren die toch in contact komen met de politie en wat zeggen de jongeren hier zelf over? En hoe ziet de praktijk in Nederland eruit? Dat hoor je in aflevering vier en vijf van deze serie.

De eerste drie afleveringen van de podcastserie ‘Geboeid’ gingen over voorkomen dat jongeren in de criminaliteit terecht komen. Daarin werd gekeken naar de rol van de gemeente, jongerenwerk, ouders, school, justitie.

Aan aflevering vier werkten mee:

– Denzell 
– Monique de With, politie Midden-Nederland 
– Gerald Batterink en Marianne Schuil, Raad voor de Kinderbescherming 
– Fatima van Solkema, Partners voor Jeugd (Jeugdreclassering)  
– Veroni Eichelsheim, senior onderzoeker NSCR.

– Als je de eerste drie afleveringen nog niet kent, kun je daar ook naar luisteren.

Deel of print dit artikel