login »

Nieuwsbrief december 2023

In deze nieuwsbrief onder meer:

Heb je suggesties, ideeën of tips voor ons? Die horen we graag!
namens alle collega's

Evan Frank, directeur / ketenmanager


Jaarplan 2024

In navolging van ons jaarverslag nieuwe stijl is er nu ook ons dienstenoverzicht 2024. In deze compacte PDF lees je wat we doen, met welke criteria en hoe - standaard via het PGAX-loket - casussen kunnen worden aangemeld. Je vindt de PDF en de link naar het digitaal zaaksysteem (Aanmelden casus) op de voorpagina van zvhbzo.nl.


Vergadering met Algemeen Bestuur en Regiegroep

Eind oktober kwamen het ZVHBZO, Algemeen Bestuur en de Regiegroep hybride bij elkaar, met een grote opkomst. Tijdens deze vergadering is alvast afscheid genomen van scheidend bestuursvoorzitter Paul Verhoeven, die begin volgend jaar stopt als burgemeester van Heeze-Leende. Zijn opvolger in het bestuur namens subregio Dommelstroom wordt nog bekendgemaakt. Zodra het bestuur (weer) compleet is, kiest het uit zijn midden een nieuwe voorzitter. Verder is het jaarplan 2024 en bijbehorend dienstenoverzicht goedgekeurd - en goed ontvangen - en zijn de scherpere criteria voor nieuwe deelnamepartners aan het samenwerkingsconvenant vastgelegd.

De aanpak van de nazorg voor ex-gedetineerden in Helmond en Peelgemeenten wordt gewaardeerd. Selina Henckens kreeg namens deze gemeenten de ruimte om die aanpak te presenteren en toe te lichten.

Beleidsmedewerker Suzan Schrederhof van Neos kreeg de gelegenheid voor de presentatie van het nieuw regionaal netwerk forensische zorg Zuidoost-Brabant (zie verderop in deze nieuwsbrief).

De derde presentatie werd gedaan door Noortje Dickhoff, de nieuwe kwartiermaker voor domeinoverstijgende samenwerking in Grip op Onbegrip over subsidiemogelijkheden van ZonMw (eveneens: zie verderop in deze nieuwsbrief).


Nieuw regionaal netwerk forensische zorg

Op 20 november bekrachtigden negen zorgorganisaties hun ketensamenwerking in het regionaal forensisch netwerk Zuidoost-Brabant, een initiatief van Neos en De Woenselse Poort. De samenwerkende zorgorganisaties zijn: Reclassering Nederland, Penitentiaire Inrichting Grave, Penitentiaire Inrichting Vught, Doorpakkers, Sint Annaklooster, Leger des Heils, Novadic-Kentron, De Woenselse Poort en Neos.

Zij focussen in het nieuwe netwerk op bevorderen van deskundigheid, betere overdrachten en behoud van medewerkers. Hun gezamenlijke doel is begeleiding naar veilige en verantwoorde terugkeer in de samenleving in de regio Eindhoven van mensen die een strafbaar feit pleegden.


Evaluatie PGA personen met onbegrepen gedrag

Een jaar geleden startte het ZVHBZO met de nieuwe persoonsgerichte aanpak die zich richt op personen met onbegrepen gedrag en een (potentieel) veiligheidsrisico. Deze pilot-PGA is nog steeds een actueel onderwerp waarop alle partijen beter met elkaar willen samenwerken.

Het organiseren van die samenwerking blijkt lastiger dan verwacht; dat zit ‘m vooral in het vinden van de juiste casussen en het aanleveren en verzamelen van alle informatie van en door de ketenpartners. Om dat vlot te trekken, gaat bureau Eiffel, dat met ons de basis legde voor deze PGA, een evaluatie van het proefproject begeleiden. Eiffel haalt bij de partners op wat goed gaat en beter kan. Zij stellen daarvoor schriftelijk vragen en voeren individuele en groepsgesprekken.


Oproep: Subsidiemogelijkheden van ZonMw voor Actieprogramma Grip op Onbegrip

Voor mensen met onbegrepen gedrag die (tijdelijk) de grip op hun leven kwijt zijn is er het Actieprogramma Grip op Onbegrip. Dat zet in op het realiseren van veerkrachtige netwerken voor deze doelgroep in veiligheidsregio’s en specifieke hotspots (waaronder Eindhoven). Om de domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden daar te stimuleren – en dus sneller passende zorg en ondersteuning te bieden – is er de ZonMw-subsidieronde tot 2026, beschikbaar gesteld door de ministeries van VWS en JenV.

Noortje Dickhoff, adviseur bij de DSP-Groep en kwartiermaker licht toe: “Met de budgetten moet domeinoverstijgende samenwerking lukken. Het is de bedoeling dat samenwerkingen de subsidie gezamenlijk aanvragen, dus GGz, politie, gemeente en/of GGD. Als kwartiermaker help ik de regio, met de twee Zorg- en Veiligheidshuizen Brabant Noordoost en Zuidoost, om de verbindingen tussen de partijen te leggen, hen te ondersteunen en faciliteren bij de subsidieaanvragen.”

Tijdens de brainstormsessie op 29 november inventariseerde zij met de grotere gemeenten in Oost-Brabant de ideeën voor passende aanvragen. “Dat doe ik ook samen met de beide GGD’s, de drie GGz-instellingen en de politie in de regio. Daarop kunnen we samen voortborduren, ook met kleinere gemeenten die kunnen aanhaken.”

Meer weten? Neem contact op met Noortje (ndickhoff@dsp-groep.nl) of kijk op deze websitepagina van ZonMw.


In de schoolbanken: samenwerking met Avans Academie

Afgelopen september startte de Avans Academie ’s-Hertogenbosch met de tweejarige praktijkgerichte hbo-opleiding Associate degree Zorg & Veiligheid. De opleiding mag op fikse belangstelling rekenen; de eerste lichting startte met maar liefst vier volle klassen.

Het Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Noordoost - in hetzelfde gebouw gevestigd - vult, samen met het ZVHBZO, vanaf komend voorjaar een module binnen deze opleiding. Beide zijn ook betrokken bij de werkveldadviescommissie.

ZVHBZO-adviseur Manon Veendrick: “De nieuwe opleiding laat studenten kennismaken met netwerkorganisaties, procesregie en hoe je de samenwerking kunt bevorderen. In overlegsimulaties krijgen studenten praktijkvoorbeelden om te leren samenwerken in een netwerk. De twee Zorg- en Veiligheidshuizen hebben daarin actief meegedacht, met name over het blok over ketensamenwerking. Welke informatie is daarin nodig, hoe analyseer je een casus en hoe voer je casusoverleg? Op die manier sluit de theorie straks nog beter aan op de praktijk.” Met de opgedane kennis zijn de studenten voor veel ketenpartners interessante potentiële kandidaten.


Fijne feestdagen!

Het team van het ZVHBZO wenst je fijne feestdagen,
een sprankelend afscheid van 2023 en
een goede en veilige start van 2024.