login »
18 januari 2022

CCV begeleidt weer 21 gemeenten met invoering van een wijk-GGD’er

Het CCV begeleidt 21 gemeenten vanaf deze maand met de invoering van een wijk-GGD’er. De gemeenten reageerden afgelopen najaar op de subsidieoproep van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

“Dit is de vijfde opeenvolgende ronde dat we gemeenten hierbij ondersteunen. Dat is vooral goed nieuws voor mensen met onbegrepen gedrag. Een wijk-GGD’er bezoekt hen om vroegtijdig te kunnen ingrijpen en verslechtering van hun situatie te voorkomen. Ze leveren daarmee ook een belangrijke bijdrage aan de samenwerking tussen zorg en veiligheid in gemeenten”, vertelt Gisèle Bool, projectleider bij het CCV.

Succesvolle werkwijze

De werkwijze is succesvol, zo blijkt uit onderzoek, en wordt in steeds meer plaatsen in Nederland ingevoerd. Bool vindt dit een mooie en waardevolle ontwikkeling. “Alleen al met onze begeleidingen zijn er eind dit jaar 65 gemeenten met een wijk-GGD’er. Dat is nog los van de gemeenten die zelfstandig deze werkwijze invoeren. Landelijk zien we nu dan ook dat deze werkwijze zich steeds meer als een olievlek verspreidt; gemeenten nemen de werkwijze van elkaar over. Dat is goed nieuws, want wijk-GGD’ers zorgen er onder meer voor dat mensen niet verder onnodig getraumatiseerd raken, versterken de samenwerking tussen zorg en veiligheid, krijgen meer zicht op mensen die overlast veroorzaken en ontlasten onder meer de politie en woningbouwcorporaties.”

Wijk-GGD’ers en hun doortastende manier van werken

Het is vaak dankzij de deskundigheid van wijk-GGD’ers dat er in moeilijke situaties toch doorbraken ontstaan. Bool zegt hierover: “Het lukt wijk-GGD’ers met hun doortastende manier van werken vaak om successen te boeken in lastige situaties. Zowel voor cliënten, als ook voor de organisaties waar ze mee samenwerken. Met hun onafhankelijke rol kunnen ze ook kritisch kijken naar de samenwerking binnen een gemeente. Een wijk-GGD’er signaleert waar het beter kan en geeft alleen daarmee al een boost aan de samenwerking tussen zorg en veiligheid.”

Inzet subsidie

De subsidie kon ook worden ingezet om de bestaande functie van de wijk-GGD’er in te bedden en te borgen. Renkum, Veldhoven en Houten kozen voor deze optie. De andere 18 gemeenten zijn al voortvarend aan de slag. Dit zijn: Berg en Dal, Ede, Enkhuizen, Geldrop-Mierlo, Hardinxveld Giessendam, Heumen, Hillegom, Houten, Lisse, Moerdijk, Opsterland, Reusel de Mierden, Roosendaal, Steenbergen, Teylingen, Valkenswaard, Woensdrecht, Zaanstad en Zuidplas. Eind deze maand komen zij voor de eerste bijeenkomst (online) samen.

Verbindingsofficier tussen veiligheid en zorg

Een wijk-GGD’er, ook wel wijk-GGZ’er of wijkfunctionaris, werkt als een verbindingsofficier in het netwerk van veiligheid en zorg. Hij gaat zo snel mogelijk op mensen met onbegrepen of verward gedrag af om verergering te voorkomen. In dit vroege stadium bepaalt hij samen met (zorg)ketenpartners welke aanpak en zorg of veiligheidsinterventie een persoon nodig heeft en kan dit ook regelen. Deze aanpak voorkomt onnodige politie-inzet en verdere traumatisering bij de betrokken persoon.

Landelijk coördinatiepunt

Het CCV start dit jaar met een landelijk coördinatiepunt wijk-GGD. Meer informatie over de wijk-GGD’er vind je in het CCV-dossier Veiligheid en Zorg. Ben je benieuwd naar de werkwijze en wat het jouw gemeente op kan leveren? CCV-adviseur Gisèle Bool vertelt je er graag meer over. Bel haar op 06 - 133 501 05 of stuur een mail naar gisele.bool@hetccv.nl.