login »

Levensloopaanpak

Voor wie is de Levensloopaanpak

De Levensloopaanpak is voor personen (18+) die agressief en/of gevaarlijk gedrag (dreigen te) vertonen als gevolg van een psychische aandoening en/of een (licht) verstandelijke beperking en/of niet aangeboren hersenletsel:

  • er is sprake van gevaarlijk gedrag richting anderen/samenleving of een aantoonbaar (hoog) risico op dit gedrag;
  • er is sprake van langdurige, terugkerende en moeilijk beheersbare (multi-) problematiek;
  • er is behoefte aan een structurerende behandeling, begeleiding en begrenzing; bij voorkeur ambulant;
  • er is/was sprake van een rechterlijke machtiging (Wvz), zorgmachtiging of strafrechtelijke titel naar aanleiding van het gevaarlijke gedrag;
  • er is een risico dat zonder een sluitend aanbod van ambulante intensieve zorg, passende ondersteuning of huisvesting een grotere kans is op herhaling van het gevaarlijke gedrag.

Wat doet de Levensloopaanpak

De Levensloopaanpak kenmerkt zich door langdurige continuïteit van intensieve ondersteuning en zorg. Professionals die bij de persoon en hun naasten betrokken zijn, blijven zo lang als nodig is. Daarnaast is het makkelijk op- en afschalen naar zwaardere of lichtere vormen van ondersteuning en zorg, ook in het sociaal domein. De Levensloopaanpak realiseert, organiseert en monitort ambulante ondersteuning en zorg (op alle levensgebieden). De persoon wordt begeleid totdat hij/zij 2 jaar stabiel is.

Aanmelden

De aanmelding voor de Levensloopaanpak verloopt via het ZVHNL. Als een casus nog niet besproken wordt in het ZVHNL moet deze eerst regulier worden aangemeld en voldoen aan de criteria voor bespreking in het ZVHNL. De procesregisseur doet een eerste screening of de persoon in aanmerking kan komen en baat zal hebben bij de Levensloopaanpak. Hierna wordt de aanmelding voor de Levensloopaanpak in het PGA-overleg met de betrokken keten besproken. Hier sluit een levensloopmanager en/of regiebehandelaar van een levensloopaanbieder (Rooyse Wissel of Stevig) bij aan.

In het PGA-overleg wordt aan de hand van de doelgroep en inclusie- en exclusiecriteria beoordeeld of de persoon geïncludeerd wordt in de Levensloopaanpak en welke levensloopaanbieder de casus oppakt. Als de persoon niet aan de doelgroep en inclusiecriteria voldoet wordt er een gericht handelingsadvies gegeven, indien nodig. Als de persoon voldoet aan de doelgroep en inclusiecriteria wordt de levensloopaanbieder aangewezen en wordt er commitment verwacht van alle betrokken partijen om middels intensieve samenwerking maatwerk te leveren om de geïncludeerde persoon te stabiliseren.

Toegevoegde waarde Levensloopaanpak:

  • Eén gezicht voor de cliënt
  • Continuïteit van betrokken partijen
  • Snel op/afschalen beveiligde intensieve zorg
  • Kortere lijnen en samen optrekken
  • Integraal werken
  • Gezamenlijk verantwoordelijk
  • Sneller over domeinen heen kunnen schakelen

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website www.levensloopaanpak.nl